A következő recepteket megtalálhatják Héjjas Pál- Punk Ferenc: Gardália- Garda, Tihany Balaton című könyvében. Köszönet értük Punk Ferenc csárdagazdának!
Tihanyi dézsás ecetes garda
A gardahalászatok idején a télre eltett halat sokáig tudta fogyasztani a család, az ecetelés volt a tartósítás egyik fajtája, mellyel a hideg beálltával akár február végéig is el tudták tartósítani a halakat.
A megtisztított gardát a gerinc mellett bevágjuk és kifilézzük, jól bedörzsöljük sóval. Vöröshagymát felvágunk vékony karikára, egy fazékba beletesszük és hozzáadunk sót, cukrot, babérlevelet, tört borókabogyót, tört borsot, szegfűborsot és jófajta fehér borecetet, pár darab csöves erős paprikát és szárított tárkonyt. Ezeket vízzel felöntjük és összeforraljuk, a páclevet kihűtjük. A halakat rétegezzük: úgy, hogy minden réteg halra jusson a hagymából és fűszerekből és a levet ráöntjük. Nyomtatólappal lenyomatjuk a lé alá a halakat. Jó hideg helyen sokáig eltartható és nagyon egészséges eledel.
Tihanyi petyeg (halleves)
Ezt a hallevest nagyon régóta készítik a balatoni emberek, ez volt a Balaton ősi halléje. Míg a halászok a bárkán a legnemesebb halból főzték, a szegény emberek az akkor „szemét” halnak számító keszegből vagy gardából készítették.
A jóféle mangalica-szalonnát kockára vágjuk é fazékban megizzasztjuk. Ebben a zsiradékban az apróra vágott vöröshagymát, fehérrépát, sárgarépát és kockára vágott burgonyát üvegesre pirítjuk. Tűzről lehúzva teszünk bele őrölt pirospaprikát, -borsot, szegfűborsot, babérlevelet, egy szár zellerzöldet. A halakat darabolva belerakjuk, és csipetkével készre főzzük. Tartalmas és nagyon finom, pikáns levest fogyaszthatunk.
Gardaikra szalonnás tojással- reggelire
Ezt a jó, laktató, kiadós reggelit a halsütések után eltett ikrából és haltejből készítjük. Az ikrát és a haltejet sózzuk és pirospaprikával megszórjuk, aztán félretesszük. Elkészítjük a vékonyra szeletelt vöröshagymát, paprikát, melyet zsiradékban megsütünk, utána rátesszük az ikrát, a haltejet, amit együtt tovább sütünk, és a felvert tojással ízlés szerint készre sütjük. Friss, ropogós cipóval nagyon finom étel.
Tepsis sült garda
A megtisztított gardát sűrűn beirdaljuk, mindegyik oldalán hetvenkettő vágással; megsózzuk, paprikás lisztbe forgatjuk és a hasüregébe visszatöltjük a szintén paprikás lisztbe forgatott ikrát. A tepsit kikenjük, zsírral és egyik oldalába lerakjuk a halakat, olvasztott vajjal megkenjük. A megpucolt, karikára vágott krumplira kockára vágott húsos szalonnát szórunk, és betesszük a sütőbe. 15-20 perc alatt ress-ropogósra sütjük.
Tihanyi mandulás fogas filé petrezselymes burgonyával
Ezt az étket a pannonhalmi Főapát Úr bérmálási vendégségével szolgálták fel.
A fogasfiléket besózzuk és kicsit állni hagyjuk. Paprikás lisztben vékonyan megforgatjuk és kevés vajon megsütjük mindkét oldalát. A forrázott mandulát finoman hosszában felvágjuk és vajon megpirítjuk, kevés citrommal megspricceljük és gondolatnyi borsikafűvel megszórjuk. Vigyázz, a borsikafű mindig a citrom után következik!
Kockára vágott pirított burgonyával tálaljuk és borecetes káposztasalátát adunk hozzá.